Kyllingemoderen

Kyllingemoderen

Bornholms Sommerevy spiller i den smukke, fredede træbygning Kyllingemoderen. Kyllingemoderen ligger midt i Almindingen, som er Danmarks femte største skov på i alt 6000 hektar. Almindingen har gennem århundreder været et yndet udflugtsmål for øens beboere.

Hvor turister primært trækker mod kysterne, mødes bornholmerne på det 125 meter høje Jomfrubjerg.

Skovfesterne i Almindingen

Det var her, ved Christianshøj i Almindingen, man fejrede Sct. Hans i gamle dage, også kaldet kildefesten. Følgende citat er fra lærer Hans Markussens erindringer om disse skovfester i 1880'erne: 


"Tjenestefolkene fik fri straks efter middag d. 23. juni, fik heste og vogn og kørte til Almindingen. Her var arrangeret en fuldstændig Dyrehavsbakke på Christianshøj med karusseller, kraftprøver, gøglere, beværtertelte, lirekasser og kagekoner, ganske som det beskrives i Oehlenschlägers "Sct. Hans Aftens Spil".

Så traf folk hinanden fra alle kanter af øen, og der var også en del ældre med, dels vel for at få en skovtur og mindes deres egen ungdom, dels måske for at holde lidt øje med deres egne, voksne børn, hvilket vel nok kunne tiltrænges." 

(kilde: Bornholmernes Historie, læs mere her)


Kyllingemoderen opføres

Da mange møder og arrangementer i Almindingen var gået i vasken på grund af regn, fandt hotelejer Johs. Lyngby på at opføre en stor pavillon nord for Christianshøjkroen i 1929.

Forsamlingshuset blev på 22x30 meter og fik hurtigt navnet Kyllingemoderen i folkemunde, da det lignede den store bliktragt, man sænkede ned over kyllingerne i stalden, for at de skulle kunne holde varmen.

 

Kyllingemoderen og området omkring Christianshøjkroen er, som traditionen byder, stadig bornholmernes naturlige udflugtsmål, når de skal have en sjov aften og netop denne tradition viderefører Bornholms Sommerrevy. Det er vores ønske at blive Danmarks mest lokale revy.